Akce

Oslavy osvobození 2024

Rokycany si za měsíc připomenou konec II. světové války. Oslavy osvobození se uskuteční v sobotu 4. května. Novinkou bude ohňostroj

Město Rokycany společně s Muzeem na demarkační linii Rokycany připravují tradiční rokycanské Oslavy osvobození. Slavnosti ve městě, kde se setkaly americká a ruská armáda, jsou přichystány s bohatým programem na sobotu 4. května 2024 odpoledne. Kompletní program se uskuteční v největším nestátním vojenském muzeu v České republice.

„Program v muzeu bude zahájen ve 14 hodin, muzeum bude pro veřejnost otevřeno od 13 hodin. Program zahájí přednáška Poslední pivo K. H. Franka o jeho zatčení v Rokycanech s promítáním unikátních dobových záběrů na velkoplošné obrazovce. Následovat budou soutěže pro děti, komentované prohlídky dobových táborů i výcvik fyzické zdatnosti vojenských nováčků,“ řekla za organizátory z Muzea na demarkační linii Rokycany Radka Vávrová.

Druhý blok oslav zahájí hlavní pietní akt v 16 hodin, poté bude následovat defilé armád a techniky II. světové války, děti se zapojí do stavby barikády a poté do průvodu osvobození, připravena je bojová ukázka Květnové povstání za podpory historického letadla Mustang. Svoji techniku představí také profesionální hasiči z Územního odboru Rokycany Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje.

„Závěr rokycanských oslav bude patřit koncertu orchestru Tremolo od 19.30 hodin a poslední tečkou bude ohňostroj,“ doplnila Radka Vávrová.

Město si také připomene oběti druhé světové války, a to pietními akty v sobotu 4. května u pomníku na demarkační linii (ve 13.30 hodin), poté u pamětní desky na náměstí 5. května, pamětní desky nadporučíka Josefa Strankmüllera v ulici Míru a u pamětní desky na budově radnice v Rokycanech.

Díky finanční podpoře Ministerstva obrany a města Rokycany je vstup pro návštěvníky zdarma.